A New Palestinian Museum due to open next year in Ramallah on Nakba day: 15 of May

Et nyt, stort palæstinensisk museum på Vestbredden slår dørene op til næste år, nærmere betegnet den 15. maj.

Datoen er symbolsk, fordi det er årsdagen for det, palæstinenserne betegner som ”Nakba” (”Katastrofen”), hvor hundredtusinder af palæstinensere i 1948 blev tvunget i eksil under den krig, der mundede ud i oprettelsen af staten Israel.

”Beslutningen om at åbne museet den 15. maj har til formål at understrege Nakbas fortsatte betydning for museets arbejde,” siger museumsdirektøren, Jack Persekian, i en meddelelse på museets hjemmeside.

Han og hans stab opfordrer alle palæstinensere til at bidrage til museet for at fortælle historien om det palæstinensiske folk, der ”omfatter dets historie med fordrivelse, modstand, standhaftighed og håb”, lyder det i meddelelsen.

Diaspora skal kunne se med digitalt

Palæstina Museet bliver 3.800 kvadratmeter stort og vil skildre palæstinensisk samfund, historie og kultur gennem de seneste to århundreder.

Det skal være ”forbindelsen mellem palæstinenserne i det historiske Palæstina og de, der lever i diaspora,” skriver museet i en meddelelse.

Der lever over 12 millioner palæstinensere rundt om i verden. Under halvdelen af dem lever på Vestbredden, i Gazastriben eller Østjerusalem, der er palæstinensiske territorier.

Omkring 5,5 millioner palæstinensere lever i flygtningelejre i de arabiske nabolande.

”Over halvdelen af det palæstinensiske folk lever på nuværende tidspunkt i diasporaen, og hvad der adskiller Det Palæstinensiske Museum fra enhver anden institution af sin art, er, at det er placeret i Palæstina, hvor mange vil være ude i stand til at nå det,” siger Jack Persekian.

”Det er af den årsag, at dens digitale tilstedeværelse og internationale partnerskaber er så vigtige.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.